Добре дошли в нашия сайт !

понеделник, 30 юли 2012 г.

Йогата помага след инсулт


Йогата може да помогне на хора, прекарали инсулт, показаха резултатите от ново американско проучване.

Изследователите са открили, че груповите занимания по йога могат да подобрят двигателните функции на организма и баланса на пациенти след инсулт, които не посещават рехабилитация.


 В изследването са взели участие 47 души, разделени на три групи - в първата група пациентите посещавали йога занимания два пъти седмично в продължение на осем седмици; втората група се събирала два пъти седмично, но имала и трето, допълнително занимание за медитация. Третата група получавала обикновени медицински грижи.

Курсът по йога бил поверен на квалифициран преподавател и включвал специални йога упражнение, релаксация и медитация. С всеки урок упражненията постепенно се усложнявали. В края на курса най-добри резултати показали пациентите, които го посещавали три пъти седмично. Значително се подобрил и балансът на курсистите, които правели упражненията два пъти седмично.

Специалистите са категорични, че йога заниманията не само подобряват двигателните способности на организма, но и повишават самочувствието на хората, прекарали инсулт, като значително намаляват страха им от падане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари