Добре дошли в нашия сайт !

четвъртък, 26 юли 2012 г.

Възможно ли е да се предвижда реколтата със софтуер?

agricultureНай-голямата тревога на земеделските производители винаги е била дали ще успеят да отгледат и приберат добра реколта? Дали няма да ги изненада в последния момент градушка или друго природно явление? Каква ще бъде пазарната цена на продукция?

Ето на тези въпроси вече ще може да отговаря специален софтуер, създаден точно с тази цел. Проекта е все още в начална фаза , но изглежда, че ще успее да даде отговор на много въпроси.


Звучи страхотно всяка сутрин управителя на земеделското предприятие да изпие кафето си с прогноза от специалния софтуер – какво е добре да се прави днес. А ако ще бъде дъждовно след седмица, дали не е добре да прибере реколтата няколко дни по-рано.

А ако е възпрепятстван в точния момент да бъде на определеното място, как ще разбере какво става с продукцията? Много просто – с мобилния си компютър за секунди ще разбере как стоят нещата с продукцията, с времето и със сроковете.

Замисълът е следния: Една система с две лица – десктоп и уеб базирано приложение. От една страна оператор, от друга страна измервателни уреди и сложен алгоритъм, който ще изчислява климатични особености и ще дава препоръки какво може да се направи в точно определен момент.

Какво ще прави системата? Ще дава информация от изключителна важност точно на време. По този начин значително ще се ограничат загуби, както и по-точно ще могат да се предвиждат и плануват земеделските години.

Софтуерът ще се базира на сложни математически анализи и формули, на информационните технологии, както и на практиката и нуждите на земеделски производители.

Ще се даде представа за цикличността на събитията при отглеждането на различните видове култури, както и основание за предвиждане на предстоящи събития, а това от своя страна ще доведе до по-добро планиране.

Какви други ползи ще има?
На първо място – спестовност. При правилно използване на тази система се предвиждат съкращаване на разходите с около 35%, което я прави финансово изключително изгодна, от гледна точка на това, че ще се изплати в рамките на 3 години от внедряването й.

На второ място потенциално полезна за смекчаване на климатичните промени, за които толкова много се говори напоследък. Едно перфектно планиране ще доведе до намаляване на С02 емисии в атмосферата, които пък от своя страна са основния виновник за климатичните промени.

На челно място е и използването на сладка вода за растенията. Една  изключително важна и наболяла тема. С подобна система разходването на сладка вода за поливане ще се ограничи с повече от 40%. Този процент е изключително добър, имайки предвид колко малко е сладката вода на планетата ни.

В крайна сметка всички ние сме потребители на продукцията, която произвеждат земеделските стопани. От тази продукция зависи и нашето съществуване. Всичко в природата е свързано.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари