Добре дошли в нашия сайт !

петък, 27 юли 2012 г.

България ще преосмисли антитерористичните си планове

България ще преосмисли антитерористичните си планове Правителството ще направи анализ защо се стигна да атаката на летище Бургас, като ще трябва да актуализира и националния антитерористичен план. Това поиска в становището си Консултативният съвет по национална сигурност при президента.

Преди началото на заседанието, продължило почти 5 часа, държавният глава Росен Плевнелиев констатира, че след 18 юли "имаме нова реалност и тежък проблем за сигурността на страната".

Премиерът и вътрешният министър не говориха пред медиите. От левицата и "Атака" заявиха, че са очаквали по-сериозен анализ на атентата, конкретни отговори и търсене на отговорност.

Налице е тежък проблем за сигурността на страната
В началото на заседанието държавният глава призова темата за националната сигурност да не се политизира и ползва за партийни цели. "Ние трябва да положим всички усилия, за да гарантираме на обществото, че това няма да се повтори, че невинни хора няма да преживеят ужаса на терора отново", подчерта Росен Плевнелиев.

"След 18 юли не можем да говорим само за рискове от терористични атаки. Имаме нова реалност и си даваме сметка, че е налице тежък проблем за сигурността на страната. Необходимо е да подходим държавнически. Трябва да се отговори на въпроса - какво трябва да се направи, за ограничаване на риска от нов терористичен акт", заяви държавният глава.

Изпълнителната власт замълча, но получи задачи
Премиерът Бойко Борисов запази мълчание по темата след заседанието. Среща с медиите избегна и вътрешният министър Цветан Цветанов, като държавният глава също беше сдържан по въпроса за атентата.

Росен Плевнелиев посочи само, че разследването тече глобално - в много държави, чрез много институции и анализът, който ще получат членовете на КСНС, ще даде цялата конкретика, която се очаква. "Ние сме длъжни да дадем шанс на компетентните хора по цялата планета да си свършат работата", каза още държавният глава. Като допълни, че тя се върши компетентно, професионално и добре, ако се съди по оценката, която получавал и в разговори с лидери на други държави.

Освен да анализира защо се е стигнало до атаката на летище Бургас правителството беше натоварено със задачата да "анализира и актуализира националния план за противодействие на тероризма, да посочи необходимите ресурси и доизграждане на способностите за ефективно противодействие на тероризма".

Според препоръките на КСНС кабинетът трябва "да организира и проведе нов, задълбочен анализ на динамиката на средата на сигурност за изясняване на причинно-следствените връзки между отделните фактори, събития и действия, довели и до терористичния акт в Бургас; да се направят изводи за тяхното развитие и оценка на комплексното им въздействие върху националната сигурност на България".

Освен това правителството трябва "да актуализира концептуалния национален модел за противодействие на тероризма в съответствие с промените на средата за сигурност и разполагаемите ресурси и да го предостави на вниманието на Народното събрание". Подобряването на работата Националния ситуационен център към Министерския съвет за управление при кризи и разработването на подробни процедурни правила за работа в условия на криза на Съвета по сигурност към МС - са другите начертани мерки.

Станишев: Премълчаното днес, може да се върне като бумеранг утре
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че левицата ще иска правителството да представи план за действие пред парламента във връзка с терористичния акт. "Идеята да се премълчат и спестят редица анализи, за да изглеждат нещата по-добре днес, могат да ни се върнат като бумеранг утре на всички български граждани, а това не бива да се допуска", каза Станишев, допълвайки, че е поставил много конкретни въпроси, на които не е получил конкретни отговори.

По думите на лидера на БСП "преди да се правят нови концепции, актуализации, допълване на стратегии и закони, трябва да се отговори просто и ясно това, което е прието изпълнено ли е и ако не е прието, кой носи отговорност".

"При жертви се поема политическа отговорност", каза още Станишев, а на въпрос чия оставка би поискал той посочи, че при такъв доклад на ЕК и съвпадението с такъв терористичен акт - това е министърът на вътрешните работи.

Сидеров с идея за нов кабинет, очаквал самокритичност и оставки
Разочарован си тръгна от заседанието лидерът на Атака Волен Сидеров, който е поискал от президента обсъждането на варианта за правителство на националното спасение. Защото по думите на Сидеров в кризисен момент като този проблемите на България не можели да се решат от една партия, а от обединените усилия на всички политици.

"В този кризисен момент, в момент на практика на война в България - ние сме обект на терористична атака, са нужни максимално обединени усилия на всички политици. С усилията на една партия, не може да бъдат решени проблемите на страната", каза Сидеров. По думите му имало конституционен начин да се направи това и той е внесъл писмо до държавния глава да се обсъди тази идея, но Росен Плевнелиев не пожелал да го направи.

Очаквах по-сериозен анализ на терористичния акт, очаквах търсене на отговорност, самокритичност и оставки. Вместо това се предлага едно становище, което е доста беззъбо, неказващо истинските проблеми, заключи лидерът на "Атака".

ДПС с призив да не се допуска вътрешно напрежение в страната
Лютви Местан от ДПС е предупредил, че трябва да се предотврати риска външният терористичен акт да не рефлектира негативно вътре в страната - визирайки някой от хипотезите за наличие на клетки на терористични организации у нас, свързващи се и с мюсюлманското население.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС подчерта, че трябва да се направи необходимото да се предотврати рискът от възможна негативна вътрешна рефлексия на явно външния терористичен акт. "Никой - нито държавен орган, нито политическа сила, няма право чрез неоснователно приоритизиране на една от хипотезите да предизвика вътрешно напрежение в страната, защото не познаваме страна, която да е осигурила своята национална сигурност без да е гарантирала своите вътрешни баланси", заяви Местан. Който бил доволен, че тази позиция на ДПС е чута от съвета, макар и да не е отразена в окончателното становище на днешното заседание.

Нужен бил консенсус, а не спорове кой е по-виновен за последния доклад на ЕК
Мартин Димитров от Синята коалиция си тръгна от заседанието изнервен от споровете между БСП и ГЕРБ кой е по-виновен за оценките в последния доклад на Брюксел.

"От Синята коалиция поискахме консенсусни решения, с които да продължим нататък - например конкурентен и прозрачен избор на нов главен прокурор, на нов Висш съдебен съвет, промяна на Конституцията в полза на повече контрол и повече правила. Трябва да вървим към тези идеи, а не към безкрайни караници между политическите партии", заяви Димитров.

По темата за евродоклада след заседанието президентът Росен Плевнелиев каза, че институциите са се обединили около това, че препоръките на ЕК са реално изпълними и държавата и институциите ще си свършат работата.

Изборът на нов ВСС и нов главен прокурор - област, в която нямаме право на провал
Държавният глава се въздържа и не даде оценка във връзка с излъчването на кандидати за Висшия съдебен съвет от парламентарната квота, които бяха обявени малко преди крайния срок. "Имаме сериозно количество кандидатури, от които ще чуем вижданията за реформа.

Има процедура, тя е достатъчно прозрачна и се надявам на истински дебат", каза Плевнелиев.
В началото на заседанието държавният глава се обяви за консенсус по мерките, заложени като препоръки в последния доклад на Брюксел, защото "те ще се изпълняват и от следващото правителство, и от следващия Висш съдебен съвет и главен прокурор". "Затова ни е нужна приемственост и продължение на реформите, а не да почваме отначало", каза държавният глава.

Важни индикатори за устойчивостта на реформата в съдебната система според Плевнелиев са предстоящите избори за нов ВСС и нов главен прокурор. "Това е област, в която нямаме право на провал, защото правилният избор е абсолютна предпоставка за успех на реформата", смята президентът.

Той прикани всички власти да работят така, че да няма съмнение, че в новия съдебен съвет ще влязат най-добрите професионалисти при най-строго спазваните правила за прозрачност и състезателност. Също така според президента трябвало да се излезе от традицията да се издига само една кандидатура за главен прокурор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари