Добре дошли в нашия сайт !

неделя, 5 август 2012 г.

Близо 10 000 декара са изгорели при пожара край Нова Загора

Близо 10 000 декара са изгорели при пожара край Нова Загора Продължава наблюдението на пожара в района на новозагорските села Сокол, Полско Пъдарево, Графитово и Омарчево.

Освобождават се машините и хората, дошли да помагат при гасенето на пожара, обхванал близо 10 000 декара, съобщи за Дарик областният управител на Сливен Марин Кавръков.


Около 1.00 часа тази нощ пожарът бе овладян. Изгорели са ливади, стърнища, ниска растителност, храсти. Огънят е обхванал и нискостеблена широколистна гора и около декар и половина борова гора.

При огнената стихия няма жертви и пострадали, няма пострадала селскостопанска техника или селскостопански животни. Освен двете необитаеми къщи и двата навеса в Сокол и вила на радиолюбителите на хълма преди Радево, няма други изгорели постройки.

„В района на пожара остават две пожарни коли, както и техниката на Югоизточно горско предприятие - шест специализирани високопроходими цистерни", обясни още Кавръков. Освен техниката предприятието осигури и 60 служители от Нова Загора, Мъглиж, Тополовград, Ямбол, Стара Загора и Котел.

В погасяването на пожара, който избухна малко след 12.00 ч. в събота, са участвали близо 100 души. Все още горят площи около големите просеки, прокарани до горския масив между трите села, както и сметището на Нова Загора.

Сметището се полива с вода и се запръстява, съобщи Марин Кавръков. Навсякъде са разположени постове, които наблюдават пожарището, за да се предотврати ново пламване на огъня. Целият кризисен щаб, включващ представители на областна управа, пожарната, полицията и горското е на мястото на пожара.

Първоначалната версия бе, че огънят е тръгнал от южната част на старите лозя край село Полско Пъдарево. Кавръков каза, че е възможно причината да е оставена запалена свещ в гробището на селото.

„Много е сухо, пожарът се движеше буквално с вятъра. В момента всичко е като въглен", разказа още областният управител. Той благодари на ръководствата на рудник „Трояново-Север" и „Мини Марица-Изток", осигурили високопроходима техника, без която прокарването на просеките би било невъзможно, а от там и овладяването на пожара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари