Добре дошли в нашия сайт !

петък, 3 август 2012 г.

Алжир ни върна 14.3 млн. долара

Симеон ДянковБългария си върна 100 % от алжирския дълг. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Днес по сметката на Министерството на финансите са постъпили 14.3 млн. щатски долара.

Това е дълг още от края на 80-те години. До 1993-та година Алжир дължи 9.5 млн. долара, заедно с всички лихви по тях се получават 14.3 млн. долара.

Подписахме миналата седмица, но изчакахме и парите да дойдат. Имаше 30-дневен срок, днес обаче са в сметката на Министерството на финансите, каза министърът. По думите му - това е първият дълг, който държавата България си е върнала на 100 %, без да опрости нито цент.

Всички пари, които ни дължаха и като лихва, и като главница сме ги взели. Казвам това, защото предишните няколко дълга от този регион, от Близкия изток, особено по време на Станишев, са вземали нула процента.

От 300-те милиона за Либия, България не е взела нито цент, всичките ги е опростила по времето на Станишев. От иракския дълт, който е бил 1.3 млрд. долара приблизително, сме взели под 200 милиона, тоест, опростили сме почти всичко. Заради това макар че тук сумата е по-малка, понеже е на 100 %, смятам, че е голям успех, каза Симеон Дянков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари