Добре дошли в нашия сайт !

неделя, 19 август 2012 г.

Автомобил-робот разви 190 км/час

Автомобил-робот разви 190 км/часЗасега безпилотната кола все още изостава от професионалните пилоти. Автомобил-робот, разработен от учени от Университета в Станфорд и снабден с напълно автоматична система за управление, успя да развие скорост от 190 км/ч.

Това доказва, че машината съвсем скоро ще може да се конкурира с професионални пилоти при състезания на писта.

На летището в Тъндърхил безпилотната спортна кола направи една обиколка с дължина 4.8 км. за 2.5 минути, като на моменти скоростта дори превишаваше 190 км/ч.

Автомобилът, когото създателите му наричат Shelley, се задвижва от сложна автоматична система, управлявана от специално разработена компютърна програма. Именно тя определя траекторията на завоите, натискането на спирачката и подаването на пълна газ.

Засега Shelley изостава с няколко секунди от професионалните състезатели, тъй като се придържа към зададения предварително курс и траектория. От своя страна пилотът може да рискува на места, за да вземе следващия завой по-бързо и съответно да спести време. Това обаче не притеснява инженерите от Станфорд, които продължават разработката.

Следващата им стъпка ще бъде поставяне на специални сензори на двама пилоти по време на състезание. Те ще сканират  множество параметри в това число телесна температура, сърдечен пулс и активност на мозъка.

Данните ще помогнат на учените да разберат кога състезателите проявяват най-голяма концентрация. Едновременно с това ще се следят и техническите данни на колата.

Всичко това ще бъде използвано за подобряване на автомобила-робот, за да може той да бъде използван и на обществени пътища. Предстои поставянето на система, която ще помага за справяне в критична ситуация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари