Добре дошли в нашия сайт !

понеделник, 13 август 2012 г.

Лофотен – аномалията на Арктическия кръг

Aрхипелагът Лофотен в Норвегия се намира на север от Арктическия кръг и въпреки това през цялата година температурите там са много далеч от тези, които човек може да очаква на такова място.

Това е така, заради една от най-големите температурни аномалии в света, свързани с географската ширина.

Това, което съществува в Лофотен е море, кипящо от живот и един от най-големите дълбоководни рифове на планетата. Там се откриват и буквално милиони морски птици, видри и дори лосове – истински биологичен рай почти на северния полюс!

Заради изумителния си климат, тези острови са огромен център риболова от хилядолетия – Норвегия е един от най-големите износители на риба треска за Европа, а Лофотен е мястото, където тези риби се събират да хвърлят хайвера си, мигрирайки на юг от студените води на Баренцово море.

Архипелагът е най-северната точка на света, в която средната температура е над нулата през цялата година. През януари средната ниска температура е едва -1,5 С, а през лятото- 13 С през всичките 24 часа на денонощието.

Най-високата температура, измерена някога в Лофотен е 30,4 С, така че там не очаквайте жеги, но като се има предвид местоположението му...
Островите са толкова високо на север, че дори може да се преживее нощното слънце – от 26 май до 17 юли денят трае 24 часа, но пък през зимата не очаквайте никакво слънце от 9 декември до 4 януари.

Един от най-известните белези на този архипелаг, освен уникалната природа и климат, разбира се, са планините с техните издължени върхове.

Гледките са като от фантастичен фентъзи роман и човек не би се изненадал, ако месните жители, които са около 28 000 на целия Лофотен, се окажат подобни на хобити, приказни създания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари