Добре дошли в нашия сайт !

сряда, 15 август 2012 г.

Трайно поскъпване на храните в България

Трайно поскъпване на храните в България Най-значимият проблем на България е драстичното обедняване. Това заявява в интервю за "24 часа" Надежда Сандолова, член на Европейската сметна палата.

"Мизерията, която ни залива от ден на ден. За мен тя е нещо, което поражда недобри социални отношения и среда, в която не може да се използва и наличният потенциал в държавата", обяснява Сандолова. Затова пък "Капитал Daily" коментира микрорастеж за страната ни, която е успяла да избегне повторна рецесия.

Изданието все пак подчертава, че "съживяването е анемично". Данни на Националния статистически институт отчитат две новини. Добрата е, че за първи път от доста време насам вътрешното потребление расте.

Лошата - че икономиката на Европа отчита спад, а проблемите на еврозоната много бързо могат да се пренесат и на българска територия.

Другата водеща новина в днешния печат е, че месото и млякото поскъпват. Причината е слабата реколта от царевица и скъпите фуражи, предупреди земеделският министър Мирослав Найденов. Започналата в понеделник жътва на тази култура в Пловдивско е с 40 процента по-ниска в сравнение с миналогодишната, уточнява "24часа".

Храните трайно ще поскъпват, прогнозира в интервю за "Преса" Светла Бъчварова, бивш зам.-министър на земеделието. "Цената на зърното трайно се покачва. Причините са много. Едната са скъпите горива, торове и препарати. Международният фактор също не е без значение.

Зърнената реколта в САЩ и Европа е засегната от климатичните аномалии, което което вдига котировките на световните борси. Предлагането на пшеница и царевица в световен мащаб ще е по-малко, което обяснява тенденцията за трайното им поскъпване.

Българските фермери не определят цените, защото страната ни е малък пазар, който се подчинява на правилата на борсите. В момента пшеницата се товари на пристанищата във Варнаи Бургас и се изнася за 480 лв. Никой не може да прогнозира с точност как ще се развият в ценово измерение пазарите през следващите месеци", допълва още Бъчварова.

В своя анализ за "24 часа" Иван Нейков констатира: Тази криза, която вече наричаме "Кризата", вероятно ще остави отпечатък върху целия ХХ-ти век. Какво донесе тя на българския пазар на труда, пита авторът и отговаря сам: разви се несигурност на работните места в дългосрочен план; младите хора все по-често работят на краткосрочни договори; голяма част от новите работни места не могат да бъдат приемани за устойчиви.

В много случаи кризата или изходът от нея се използва като претекст за изключване на най-уязвимите и най-слабо квалифицираните работници от пазара на труда. В България вече сме свидетели на прогнозирания от Европейския парламент ефект на"обиране на каймака", чийто първи жертви са най-слабо квалифицираните работници, категоричен е Нейков.

Според него животът ни и трудът ни никога вече няма да бъдат такива, каквито са били преди кризата. Анализът в "Труд" разказва за "безпринципната игра на Дянков с пенсиите". Според автора Йордан Христосков некомпетентността,неспособността и наглостта, с които се управлява България през последните три години, доведоха до поредица от грешни решения в областта на пенсионната система, гръмко наричани "истински реформи".

Последни новини около Олимпиада 2012. Точно 2 228 400 лева ще трябва да получат от държавата родни олимпийци плюс техните треньори за призовите си класирания в Лондон, извежда под глава "Труд". Това показват изчисленията съобразно Инструкцията за награждаване на Министерство на физическото възпитание и спорта. Според нея олимпийска титла се премира с 200 000 лева, сребро - със 170 000, а бронз - със 140 000лв. Награди има и за местата до осмо. Наставниците вземат до 80 процента от премиите на възпитаниците си. Сумите подлежат на облагане с данъци.

Волейболистите, чиито награди се изчисляват по сложна формула според титуляри и изиграни минути, ще разпределят 486 000 лв. за 4-то място. Спортно-техническият щаб на отбора ще подели 184 800 лв. Капитанът на националния ни волейболен тим Владо Николов изигра последните си мачове за "лъвовете" на олимпиадата в Лондон, пише "Стандарт".

В интервю за вестника треньорът изтъква: "Ако имаме нормални условия на работа, няма да имаме само два медала, а 20Е Страните, които са преди нас на олимпиадата, са държави с невероятни първенства - руско, бразилско и италианско. Поляците дават също много пари, а ние сме преди тях. Когато имаш силен шампионат, имаш повече състезатели, които да използваш. Нямаме ги, защото няма пари. Но няма пари за всички хора в България", коментира още Николов.

"Комисията за конфликт на интереси издирва депутата Емил Димитров от ГЕРБ", съобщава в заглавие "Сега". Народният представител от ГЕРБ не се е явил на предвиденото за вчера изслушване пред Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Името на Емил Димитров, който е зам.-председател на комисията на НС по земеделие и гори, многократно бе замесено през последните години в опити за прокарване на лобистки текстове в различни закони, припомня ежедневникът.

Тръгвам си с тъга от България, споделя пред "Стандарт" отиващият си посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Дипломатът прави положителна равносметка от мандата си в България. "Смятам,че за времето, в което бях тук, отношенията между двете страни станаха още по- дълбоки и силни. Това са отношения на сътрудничество и доверие", отбелязва Уорлик. Той прогнозира и светло бъдеще за България: "Демокрацията е жива, в добро здраве и процъфтява в тази страна. България трябва да е горда."

"Монитор" цитира статистика, според която общо 162 места остават незаети след трето класиране в Софийския университет. 136 от тях са в редовна форма на обучение и 26 - в задочна. Свободните бройки са предимно в специалностите физика, химия и стопанско управление. Това е тенденция, която се запазва в последните две години, анализира пред "Монитор" ректорът на университета Иван Илчев.

"След второто класиране са се записали общо 3878 при 4524 места. Запълнени са всички места в право, психология, европеистика, медицина, компютърни науки, редките филологии, английска филология и т. н.

"Свободата не означава да потъпкваш ценности, които човешката история е утвърдила" е заглавието над интервю в "Дума"с главният мюфтия Мустафа Хаджи. По думите му всяка религия трябва да е отворена към гражданството, към гражданските организации и към обществото като цяло. "Мюсюлманите са нормални хора, които живеят в това или в друго общество. Религията им не означава, че трябва да ги отделим от общността, да ги капсулираме - напротив.

Това трябва да ги направи по-активни, равноправни граждани на обществото и държавата. Има едно обстоятелство, което дълго време битува след мюсюлманската общност у нас. Постоянно й се насажда чувството за малоценност, с което изобщо не съм съгласен. Както всеки член на обществото, мюсюлманите имат право да се изявяват, да заемат мястото си. Както казва Мохамед: "...хора, независимо кои са и какви са", подчертава Хаджи.

Само ден след като обяви, че се захваща сериозно да търси ново обиталище за Софийския районен съд, премиерът Бойко Борисов намери решение, пише на първа страница "24 часа". В понеделник ръководството на Министерството на вътрешните работи е било изненадано от идеята, че дипломатите трябва да се изнесат от сградата на "Александър Жендов" 2, за да освободят кабинетите си за съдиите, деловодителите и призовкарите на най-голямото съдилище в републиката. Според този план външнополитическото ведомство трябвало да се приюти в т. нар. военно НДК.

Още една важна новина за страната ни. Франция предупреди България и Румъния, че няма да ги пусне в шенгенската зона, ако продължават да й създават проблеми със своите роми, съобщава на първа страница "Сега". Министърът на вътрешните работи Манюел Валс поднови заплахата на своя предшественик Брис Ортфьо в дясното правителство на Никола Саркози, че притокът на роми може да коства членството на двете държави в зоната с отворени вътрешни граници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари