Добре дошли в нашия сайт !

четвъртък, 2 август 2012 г.

Започва лятната анти СПИН кампания

Започва лятната анти СПИН кампания От днес стартира традиционната лятна анти СПИН кампания на Министерството на здравеопазването.

В София всеки вторник и четвъртък до края на август от 18.30 до 21.30 ч. на разположение на желаещите да проверят актуалния си ХИВ статус ще е мобилен медицински кабинет в Борисовата градина.


Във Варна подвижните медицински екипи ще бъдат разположени на възлови места - площад "Севастопол", пред Общината и входа на Морската градина.

В област Бургас медицинските специалисти ще тестват за ХИВ в курортите по Южното ни Черноморие - Царево, Приморско, Бургас, Созопол, Поморие, Слънчев бряг и Несебър. Мобилни кабинети ще бъдат разкрити и в областите Добрич, Благоевград и Стара Загора.

Към юли тази година броят на регистрираните хора с ХИВ у нас е общо 1564.
От началото на 2012 г. новорегистрираните ХИВ позитивни са 91 лица, от тях 69 мъже и 22 жени.

Близо 70% от новооткритите случаи на ХИВ са млади хора под 29 години. Тази година бяха регистрирани и пет непълнолетни лица под 15 години.

Най-голям е броят на новооткритите ХИВ-позитивни в столицата София - 48 лица, следват областите Пловдив - 12 лица, Пазарджик - 6 и Варна - 5 души.

От началото на годината в лабораториите в цялата страна са проведени над 150 000 изследвания за ХИВ. Подробна информация за мобилните медицински кабинети в цялата страна може да се намери на сайта на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари