Добре дошли в нашия сайт !

неделя, 15 юли 2012 г.

ТИ СИ НАЧИНАЕЩ САМО ВЕДНЪЖ, ВЪЗПОЛЗВАЙ СЕ!


Една от най-големите и масови грешки на повечето начинаещи е, че пропускат своето „фитнес детство“. Какво имам предвид?
Когато влизате за пръв път във фитнес зала, вие сте като ученик в първи клас през първия си учебен ден. Всичко е ново и интересно, но пълно с доста неизвестни. Толкова много уреди и упражнения – всичките ли да ги използвате, как се изпълняват и по-колко?




ЗАУЧАВАНЕ НА ПРАВИЛНАТА ТЕХНИКА НА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Без правилна техника на изпълнение на упражненията вашият фитнес прогрес е обречен на провал. Не си мислете, че ще можете да коригирате изпълнението впоследствие. Ако веднъж заучите погрешно дадено упражнение, после много трудно ще се отучите от порочния двигателен навик, за да заучите правилния модел. А и точно сега е момента, защото заучаването става със сравнително леки тежести, но понеже сте начинаещи от тях ще имате и резултати. Важно е да се научат основни упражнения, които ще поставят добри основи и ще изградят една двигателна култура, на базата на която много по-лесно ще надграждате знанията и уменията си.

Трудно обаче ще се справите сами, а дори и да успеете ще загубите няколко месеца, дори години. За това потърсете услугите на квалифициран треньор

ЗАУЧАВАНЕ НА ПРАВИЛНОТО ДИШАНЕ

За това как и защо трябва да дишаме правилно ще отделя цяла тема. Но понеже това е момента, в който трябва да се научите да дишате правилно, ще обърна внимание и на това.
<b>Вдишва се по време на усилие и се издиша по време на отпускане на мускулатурата!</b>
Ако повдигате щанга от тилен лег например, издишате по време на повдигането, ако гребете на скрипец – издишате докато дърпате. При тежести над определена интензивност или при упражнения, които пряко касаят стабилността на кръста (клек, тяга, гребания и други), дишането се задържа до преминаване през критичния момент при преодоляване на тежестта (т.нар. мъртва точка). Това се прави с цел увеличаване на вътрекоремното налягане и подобряване на стабилността на центъра на тялото. Противопоказание обаче за задържане на дишането са състояния като сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, бременност и други.

КОЛКО ПРОДЪЛЖАВА „ФИТНЕС ДЕТСТВОТО“

Няма разка отличителна граница, според която днес сте начинаещ, а утре вече средно напреднал. Всичко става постепенното включване на някои от тренировъчните принципи и методи за средно напреднали, но кога ще стане това зависи както от индивидуалните ви особености, така и от вас самите – колко сте стрикти и тренировките и в храненето. При някои може да стане за месец, при други – за половин година. Независимо от това не спирайте да се стараете да извлечете максимума от „фитнес детството“ си и утре може да ви кажа: „Ей, ти вече си напреднал!“

1 коментар:

Facebook - коментари