Добре дошли в нашия сайт !

четвъртък, 19 юли 2012 г.

Извадиха 48 тона сребро от потънал търговски кораб

Извадиха 48 тона сребро от потънал търговски кораб Най-големият в историята на изследванията на потънали кораби товар сребро бе изваден на повърхността от дъното на Атлантическия океан, близо до ирландския бряг, съобщи ИТАР-ТАСС, като цитира британски медии.

Слитъци сребро с тегло около 48 тона бяха извадени на повърхността от дълбочина 4700 метра от американската компания "Odyssey Marine Exploration", която не възнамерява да спре дотук и в следващите няколко месеца ще продължи изследванията си в северната част на Атлантическия океан.

Близо 220 тона от ценния метал са били превозвани в началото на Втората световна война от ползвания от Великобритания търговски кораб "Герсопа", който е кръстен на знаменитите индийски водопади.
През 1941 г. корабът бил в състава на охраняван от кралските ВМС конвой и се отправил от Калкута за Ливърпул, превозвайки чугун, сребро и чай, но се отклонил от групата и бил потопен от германска подводница. Оцелял само един от 83-мата членове на екипажа.

През 2010 г. британското правителство предоставило на американската компания правото да извади потъналото сребро на повърхността, след като изплатило застраховки на собствениците на кораба и станало законен притежател на неговия товар.

По настояване на "Odyssey Marine Exploration" точното местонахождение на "Герсопа" бе установено от руския кораб "Южметеорология", който е собственост на едноименния държавен научен център със седалище на черноморското крайбрежие, пише БТА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари