Добре дошли в нашия сайт !

петък, 27 юли 2012 г.

Пътуване до вратите към Ада

Пътуване до вратите към АдаЗемята на Намаскард (на исландски Námaskarð) прилича на Венера - врящи кални ями, серни изпарения и суха, напукана пръст. Точно обратното на зеления, спокоен пейзаж, с който визуализираме Рая!
Тези кални кратери са любима дестинация на туристите в Исландия. По принцип, тази северна държава-остров е изпълнена с природни чудеса, а Намаскард е само едно от тях.

Тук липсва растителност. Големият температурен диапазон и постоянният дим са направили почвата напълно стерилна и кисела, без каквато и да е флора и фауна. Газовете са отровни дори и за хората.
От ямите се чува приглушено бълбукане на едри кални балони. Серните пари идват от дълбочина един километър, където температурата им надхвърля 200 градуса.
Местността Намаскард е разположена в северната част на мистичното езеро Миватн (Myvatn), което също е уникално. Районът е център на вулканична и геотермална активност и притежава изключителни геоложки и биоложки стойности.
Самото име на езерото означава "Езерото на комарите" и казват, че рибата в него се хранела точно с досадните насекоми. В близост до езерото, прочуто с красотата си, се намират град Акурейри и водопадът Гулфос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари