Добре дошли в нашия сайт !

събота, 28 юли 2012 г.

Олимпийският жертвеник в Лондон е запален!

Целият свят ще гледа към Великобритания в следващите 17 дни. Хора от всякакви раси и религии, от всички краища на континентите, ще вперят поглед в Олимпийските игри, чието начало бе дадено тази нощ в Лондон.

Огънят, символизиращ това невероятно събитие, бе запален от седем млади британски спортисти – следващото поколение олимпийци.

 Избраниците, пазени до последно в тайна, са между 16 и 19 години. Жертвеникът, съставен от 204 факела, донесени от всяка една страна-участник на Игрите, ще бъде загасен на 12 август.

За трети път в историята Великобритания ще е домакин на най-големия спортен форум, след 1908 и 1948 година. Красотата е ефектите на страхотната церемония станаха възможни благодарение на похарчените за целта 27 милиона паунда, а в състезанията ще се включат приблизително 10 500 спортисти.

С впечатляваща церемония и много оригинални елементи преплете минало и настояще. Припомни ни какво е влиянието на британската култура, не без помощта на възможностите на социалните мрежи и най-вече на интернет.

В ложата на ВИП-личностите на челно място бе застанала кралица Елизабет II и принц Филип. Именно кралицата обяви началото на Олимпийските игри.

Българската олимпийска делегация премина под номер 31 в Парада на спортистите по време на церемонията на откриването на Игрите в Лондон. Знаменосец на родната делегация бе гимнастикът Йордан Йовчев.

В желанието си да съкрати церемонията по т.нар. дефиле на нациите, което обикновено се проточва по няколко часа, МОК смени наименованието на Парад на спортистите, вместо досегашното Парад на нациите. Първи през Олимпийския стадион преминаха състезателите на Гърция, като страна, дала на света Олимпийските игри, а последни на домакина - Великобритания.
Българските състезатели бяха бурно аплодирани от президента на страната Росен Плевнелиев.

Цели 204 страни представиха своите делегации на бляскавата церемония, дело на популярния режисьор Дани Бойл.

Победителят от Колоездачна обиколка на Франция Брадли Уигинс от Великобритания даде началото на церемонията. Състезателят удари по най-голямата камбана в Европа, за да огласи старта на Игрите. Малко след това над главите на участниците и пред очите на 80 хиляди зрители на стадиона “изгряха” петте кръга на Олимпиадата, които се съединиха в обичайната си конфигурация.

Авторката на бестселъра "Хари Потър" Джоан Роулинг зачете редове от приключенията на Питър Пан. Приказни герои и такива от популярни също се “включиха” в действията на бляскавата сцена. Церемонията не премина и без Роуън Аткинсън, известен като Мистър Бийн.
Церемонията премина през символа на днешните времена и новите технологии, през живота на едно семейство, техните преживявания и се стигна до появата на Тим Бърнарс Лий, изобретил Световната мрежа или т.нар. WWW.

Легендарният Мохамед Али също се появи на церемонията, малко преди знамето с петте олимпийски кръга да бъде издигнато на стадиона. Ролята на Дейвид Бекъм бе изиграна в края, който с лодка донесе огъня в подстъпите на съоръжението.

Иконата на Великобритания Сър Пол Макартни изпълни “Хей Джуд” в края на церемонията, след запалването на олимпийския жертвеник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари