Добре дошли в нашия сайт !

четвъртък, 26 юли 2012 г.

Най-неземното място на Земята

На обраслия с драконови дървета хълм Фирмихин е почти полунощ. Луната, която снощи бе пълна, залива назъбения пейзаж с хладно сребро.Между каменните стени на една овчарска колиба пламъци осветяват лицата на четирима души, които са насядали боси край огъня и отпиват от общ съд горещ чай, смесен с прясно издоено козе мляко.

Нийха Маалха носи подобна на саронг дреха, наречена фута. Жена му Метагал е с дълга рокля и шал за глава в наситено лилаво. Говорят за живота си на о-в Сокотра на език, чиито корени се губят в миналото.

Макар да не могат да четат, двамата знаят, че на новата табела в подножието на хълма пише, че Фирмихин е бил обявен за защитен природен резерват. Казват, че в селото им идват чужденци, за да снимат драконовите дървета, адениумите (пустинните рози) и цветята мишхахир. Пристигат учени и преобръщат камъните, твърдейки, че събират насекоми и гущери. Какво всъщност търсят?

На 350 км навътре в Арабско море, далече от останалата част на размирен Йемен, о-в Сокотра някога бил легендарно място в периферията на картите на познатия свят. Днес богатото му биоразнообразие води тук нови изследователи, които се надяват да научат тайните му, преди съвременният свят да го промени завинаги.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари