Добре дошли в нашия сайт !

петък, 27 юли 2012 г.

Бисери от кандидатстудентските изпити:


 - Цар Симеон искал непременно да остане в историята, затова драскал надписи под път и над път. До този “гениален” извод стигнал кандидат-студент на изпита по история в СУ.

- Според кандидат-студент Владимир Расате прекарвал времето си в лов и гуляи. Така той се стремял да върне вярванията на народа към езическите богове. А в лицето на цар Симеон България намерила човек, който я изкачил до световни висоти. Той учил в Магнаурската школа и нямало наука, до която не се е докоснал. След изкачването му на трона византийците вярвали , че ще се превърне в сателит на византийското господство. За да отпразнува по някакъв начин коронясването си, Симеон преместил столицата в Преслав.

- Последвали многобройни битки с Византия, това изтощило народа и хората са емигрирали в тогавашната ни южна съседка. Границите на двете държави били на 20 километра една от друга, което значи, че емигрантите трябвало да бият път пеш, за да се настанят другаде. Царят искал да превземе Константинопол, тъй като имал желание да възстанови античната Римска империя, само че в славянски вариант. “Златният” му век пък се наричал така, защото Симеон пишел със златно перо, чел златни книги, произнасял златни слова и написал “Златоструй”.

Други интересни бисери: 

- Симеоновото семе завинаги остава в историята.

- Освен териториално разширение Симеон прави и книжовно.

- Още в началото на своето управление той се отдава на празен живот.

- Авторитетът на държавата не знае граници.

- Най-сетне при скандални обстоятелства благородничката Зоя родила син.

- Симеон не успява да изпълни една от мечтите си, а именно – да бъде обявен за ромей.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари