Добре дошли в нашия сайт !

неделя, 5 август 2012 г.

Чака ни пореден горещ ден, жълт код е обявен за 24 области

Чака ни пореден горещ ден, жълт код е обявен за 24 области Жълт код заради горещини е обявен в 24 области на страната, съобщиха от НИМХ. Едва в 4 области - София-град, София-област, Перник и Смолян е обявен зелен код, т.е. там не се очакват опасни явления.

Максималните температури в неделния ден ще са между 33 и 38 градуса, в София 33-34 градуса.


Над Черноморието ще бъде слънчево със слаб бриз. Максимални температури 31-34 градуса. Температурата на морската вода е 26-28 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините времето ще се задържи подходящо за туризъм. Ще бъде слънчево, в следобедните часове с купеста облачност. Вятърът ще бъде слаб от североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27 градуса, на 2000 метра - около 19 градуса.

В първия ден от уикенда бяха измерени три температурни рекорда в страната, съобщиха от НИМХ. Рекорди бяха регистрирани: на нос Емине, където живакът достигна 32,6 градуса, в Лом, където са отчетени 38,3 градуса и в Пловдив. В града под тепетата са измерени 36,5 градуса. Най-горещо в събота бе в Русе. Там температурата достигна 38,9 градуса, но не е отчетен рекорд.

Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Съвет: На възрастните хора, хронично болните и малките деца се препоръчва да не излизат навън в най-горещите часове от деня, съветват лекарите. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол. Ако все пак ви се наложи да бъдете извън домовете си - носете светли и широки дрехи, както и шапки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари