Добре дошли в нашия сайт !

събота, 4 август 2012 г.

Първата жена астронавт почина, разкри 27 годишна тайна

120723101330-sally-ride-01-story-topТези дни светът си каза последно сбогом със Сали Райд – първата американка, която някога е излетяла в космоса.

Тя ни напусна след продължителна битка с рака на панкреаса.  На погребението й стана ясно, че Сали е имала 27 годишна връзка с приятелката си от детинство Там О’Шонъси. 

Разкритието дойде като дискретно послание от страна на фондацията на от името на Сали Райд, които благодариха на Там за подкрепата и я определиха като „партньорката на Сали от 27 години”. Тази истина за живота на Сали може и да е новост за световната общност, но за семейството й е нещо, с което те отдавна са наясно.

„Считаме Там за част от тази фамилия” – казват те, с което ясно подчертават положителното си отношение. Сестрата на Сали – Беър Райд, която също се определя като гей, смята, че това разкритие може да помогне на много деца, които започват да усещат различна сексуална ориентация, да приемат същността си с по-малко вина.

Да израснеш, знаейки, че един от световните кумири е като теб, те кара да се чувстваш по-малко самотен.

Сали Райд е била омъжена за свой колега астронавт – Стивън Хоули, като бракът им е продължил от 1982 до 1987. Пред това време Райд предприема две космически мисии – една през 1983 и втора през 1984. Защо връзката й с Там О’Шонъси излиза наяве чак сега?

В края на краищата, времената отдавна са различни и хората в голяма степен могат да бъдат откровени за сексуалната си ориентация. „Сали беше изключително дискретен човек. Тя смяташе, че личният й живот е неприкосновен, но никога не е крила от нас за връзката си с Там. Истината е, че и много малко хора знаеха, че тя се бори с рак на панкреаса цели 17 месеца, защото ние сме такива – обичаме да сме силни и да не се оплакваме.

”Запитана какво мисли за онези, които ще осъдят връзката на сестра й Беър Райд отговаря: „На кого всъщност му пука за тях? Стига да искат, могат да продължават да бъдат невежи, но Бог да им е на помощ, ако решат да се занимават със семейството ми.”

Всички приходи от фондацията на Сали Райд ще бъдат дарени за изследвания на борбата срещу рака на панкреаса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Facebook - коментари